Door een wereldwijde computerstoring zijn wij op dit moment helaas niet of nauwelijks telefonisch bereikbaar. Excuus voor het ongemak

Hoe werken zonnepanelen precies?

Zonnepanelen zijn hot! Maar hoe werken zonnepanelen precies en kun je ze wel op ieder huis plaatsen? En hoe zit dat eigenlijk in de winter, dan schijnt er bijna geen zon, toch? Klopt, het aantal uren dat er in die maanden daglicht is, is natuurlijk stukken minder dan in de zomer. Je kunt echter ook dan nog steeds energie opwekken. Hoe dat zit? Wij vertellen je hieronder alles over hoe zonnepanelen precies werken en je krijgt ook nog een handige tip mee voor het plaatsen van zonnepanelen!

Hoe werkt zonne-energie?

Je weet dat zonnepanelen stroom opwekken, maar hoe werkt zonne-energie? En hoe wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit? Het is een beetje een technisch verhaal maar het is een proces dat als volgt werkt: een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsch materiaal opgebouwd uit zonnecellen. Deze cellen bevatten elektronen die door licht gaan bewegen, net zoals de wieken van een windmolen bij wind gaan draaien. Die beweging zorgt in beide gevallen voor energie en je raadt het al: de energie die ontstaat, kun je vervolgens uitstekend gebruiken als stroom! Je weet nu hoe zonne-energie werkt en je ziet wel dat het eigenlijk helemaal niet zo lastig is.

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

In de maanden met maar weinig daglicht zou je niet verwachten dat zonnepanelen veel rendement opleveren hebben, dus hoe werken zonnepanelen in de winter? Kun je ze niet beter weer van je dak halen? Nee hoor, ook in de herfst en winter leveren je zonnepanelen echt nog wel stroom op. De opbrengst is in de winter weliswaar minder, maar er wordt nog steeds energie opgewekt! Zorg er wel voor dat je de zonnepanelen goed schoonhoudt. En zeker als het heeft gesneeuwd is het belangrijk dat je de sneeuw verwijdert: die houdt namelijk een heleboel licht tegen waardoor je panelen vrijwel geen wattages meer opleveren! Dus vraag je je af: hoe werken zonnepanelen in de winter? Dan weet je nu dat je niet bang hoeft te zijn voor wat kou en bewolking, je zult nog steeds energie opwekken. Maar zorg er wél voor dat je zonnepanelen schoon en sneeuwvrij zijn!

Zonnepanelen: zomer of winter?

Zonnepanelen werken dus prima in de winter, maar in de zomer heb je natuurlijk het meeste rendement. Toch zit daar wel een klein addertje onder het gras dat je misschien niet zo 1, 2, 3 zou verwachten… Is het namelijk bloedheet buiten en wordt het zonnepaneel te warm? In dat geval kan de opbrengst veel lager uitvallen. Gelukkig kun je daar met de installatie wel rekening mee houden. Een belangrijk punt bij de installatie is namelijk dat de panelen zo worden bevestigd dat ze niet direct tegen het dak worden geplaatst. Een kleine ruimte tussen het paneel en het dak werkt isolerend en voorkomt dat de zonnepanelen te warm worden. Met onze gratis dakscan krijg je het beste advies over de plaatsing, zodat je zonnepanelen in de zomer én in de winter het meeste rendement opleveren!

Ontdek je rendement

Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? Doe de geheel vrijblijvende dakscan en kom er binnen 1 minuut achter!