• blog
  • Besparen

Hoe werkt teruglevering van zonnepanelen?

  • 4 minuten leestijd

Je kunt je vast wel voorstellen dat wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen op een zomerse dag, dat die panelen aardig wat zonne-energie opleveren. Zeker wanneer je dak op het zuiden ligt en een flink aantal panelen kwijt kan, loopt de opbrengst van zonne-energie al snel behoorlijk op. Maar hoe werkt teruglevering van zonnepanelen eigenlijk? Want al dat stroom, dat krijg je zelf natuurlijk nooit op. Wij leggen het je graag uit!

Wat is saldering zonnepanelen?

Een belangrijk aspect bij de teruglevering van zonne-energie is salderen. Maar wat is saldering van zonnepanelen nou precies? Kortgezegd kun je dit zien als volgt: jouw zonnepanelen wekken ieder jaar een bepaalde hoeveelheid stroom op. Dit wordt verrekend met je stroomverbruik van het afgelopen jaar waardoor je een stuk minder hoeft te betalen! Dat is natuurlijk een hele fijne opsteker, zeker omdat de energieprijzen de laatste jaren ontzettend zijn gestegen. Wel is het zo dat er vanaf 2023 sprake zal zijn van het afbouwen van het salderen. Daardoor zal saldering van zonnepanelen in de toekomst minder aan bod komen, maar gelukkig heb je er de komende jaren nog genoeg voordeel van!

Teruglevering zonnepanelen stopt?

Zoals je hebt gelezen, is er dus een grote kans dat de teruglevering van zonnepanelen stopt. Zoals het nu lijkt, zal dat echter pas in 2031 zijn en de salderingsregeling zal vanaf 1 januari 2023 langzaam worden afgebouwd. En met het opwekken van zonne-energie heb je sowieso al een flinke besparing te pakken op de energierekening. Daardoor zul je ook de komende jaren écht nog een heleboel voordeel hebben van het plaatsen van zonnepanelen, ook wanneer de teruglevering van zonnepanelen stopt!

Teruglevering zonnepanelen berekenen

Het is eerlijk gezegd nog niet zo eenvoudig om de teruglevering van zonnepanelen te berekenen. Het hangt namelijk af van een meerdere zaken. Zo speelt mee hoeveel panelen je op je dak kwijt kunt en of ze op het zuiden geplaatst kunnen worden. Hou je je panelen regelmatig schoon? Ook maakt het nogal een verschil of je in het noorden woont of juist het zuiden van Nederland. Laat daarom je rendement en de teruglevering van zonnepanelen berekenen door onze gratis dakscan en kom er direct achter wat jouw besparing zal zijn!