Hoe lang duurt btw-teruggave zonnepanelen?
De btw die je vooraf betaalt aan de Belastingdienst, krijg je weer terug. Maar hoelang duurt het voordat je de btw terugkrijgt? Je kunt de aangifte doen in het kwartaal nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft. De regel is dat de Belastingdienst er maximaal 6 maanden over mag doen om de btw terug te storten. De Belastingdienst kan er tot 12 weken over doen om de btw terug te betalen.
Hoe krijg je belasting zonnepanelen terug?
Zoals eerder genoemd betaal je sinds 1 januari 2023 geen belasting op zonnepanelen. Btw terugvragen uit eerdere jaren kan alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur. De factuurdatum is leidend, de btw kan je na 6 maanden terugvragen. Een voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.
De Belastingdienst behandelt particulieren die elektriciteit terugleveren als kleine ondernemers. Deze particulieren kunnen de betaalde btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je je aanmelden als kleine ondernemer met het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders voor particulieren'.
Om de btw terug te vragen, moet je btw-aangifte doen. Je moet ook beslissen of je wilt deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als je ondernemer bent, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Als je deelneemt aan de KOR, ben je hiervan vrijgesteld.
Je hoeft dus slechts één keer btw-aangifte te doen om de betaalde btw op de zonnepanelen terug te vragen. Zorg ervoor dat je het maximale opwekvermogen (gemeten in Wattpiek) bij de hand hebt. Je kunt zelf de btw-aangifte doen, een belastingadviseur inschakelen, of een gespecialiseerd bedrijf in btw-teruggaaf bij zonnepanelen inhuren. De kosten hiervoor zijn doorgaans ongeveer €100. Bekijk ons aanbod zonnepanelen hier.
Moet je over producten en/of diensten van zonnepanelen btw betalen?
Producten of diensten die te maken hebben met zonnepanelen zijn niet vrijgesteld van btw. Dit kan gaan over:
- Installatiediensten: de installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand.
- Omvormers en montagemateriaal: hoewel zonnepanelen zelf vaak tegen een verlaagd tarief of vrijgesteld zijn van btw, kunnen accessoires zoals omvormers, montagemateriaal en bekabeling belast worden met btw.
- Onderhoud en reparatie: diensten voor het periodiek onderhouden, schoonmaken en repareren van zonnepaneelsystemen om optimale prestaties en betrouwbaarheid te garanderen.
- Montagemateriaal: onderdelen zoals frames, rails, en bevestigingsmiddelen die worden gebruikt om zonnepanelen op daken, grondsystemen of gevels te monteren.
- Thuisbatterijen: opslagsysteem voor elektriciteit die kan worden gebruikt om energie op te slaan die overdag door zonnepanelen wordt geproduceerd voor later gebruik, zoals ‘s nachts of tijdens piekuren.
- Monitoringssysteem: apparaten en software die eigenaren aanschaffen om de prestaties van hun zonnepanelen systeem te controleren, inclusief energieproductie en verbruik. Diensten voor het ontwerpen en installeren uitgevoerd door gecertificeerde installateurs.
Waarom is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0%?
Met het verlagen van het btw-tarief van 21% naar 0% stimuleert het kabinet om zo veel mogelijk mensen zonnepanelen te laten aanschaffen en hiermee hun woning te verduurzamen. De verlaging van het btw-tarief maakt de aanschaf van zonnepanelen voordeliger en dus aantrekkelijker. Het is nu het geval dat je niet eerst btw hoeft te betalen over de zonnepanelen, om vervolgens terug te moeten vragen van de Belastingdienst.