Wat kan ik met een thuisbatterij?
Het slim inzetten van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zorgt ervoor dat de zelfconsumptie van een woning stijgt, en dat geeft voordelen! Het idee is eigenlijk vrij simpel:
Zonnepanelen wekken stroom op wanneer er zon is, dat is doorgaans overdag en met name tussen 10:00 en 15:00, afhankelijk van het seizoen natuurlijk. Doordat het zonnepanelensysteem doorgaans is afgestemd op het jaarverbruik wordt de stroom voor het gehele jaar met name in deze tijdsperiode opgewekt.
Gezien huiseigenaren in dit tijdsvlak de zelf opgewekte stroom niet allemaal zelf nodig hebben wordt dit teruggeleverd aan het net. Dit zorgt voor veel verkeer op de stroomkabels van de netbeheerder en voor de nodige problemen, ook deze problemen zijn te verhelpen door het inzetten van een thuisbatterij.
Ook zien we dat het stroomverbruik redelijk constant is, met een piek in de ochtend en in de avond. Het resultaat is dat je meer stroom produceert op momenten dat je het niet nodig hebt, en stroom te kort komt wanneer je het wel nodig hebt. Door het inzetten van een thuisbatterij kunnen we dit beter op elkaar afstemmen. Je hoeft dan in de avond niet nieuwe stroom in te kopen, je kan namelijk de eigen geproduceerde middagstroom gebruiken in de avond. Hiermee verhogen we de zelfconsumptie en besparen we kosten.
Meer lezen? Ga dan naar onze pagina over de voordelen van een thuisbatterij.
Advies gesprek aanvragen? Dat kan, neem dan contact op met onze verkoopafdeling.
Hoe lang blijft de opgeslagen stroom in de thuisbatterij?
Het verschilt per thuisbatterij hoe lang de stroom in de batterij wordt opgeslagen, dit hangt af van hoe groot de thuisbatterij is. Hoe lang stroom opgeslagen kan worden in de batterij is meestal gerelateerd aan de hoeveelheid kWh die de thuisbatterij heeft. Afhankelijk van het verbruik en de grootte van uw thuisbatterij, kan een thuisbatterij de stroom een paar uur tot een paar dagen lang opslaan. Wanneer de batterij leeg is, kan de thuisbatterij weer helemaal gevuld worden met stroom.
Wat kost een thuisbatterij?
Aan een thuisbatterij zitten helaas ook nadelen, zoals kosten en belasting. Dat verschilt natuurlijk wel per thuisbatterij, want ze zijn er in verschillende soorten en maten. De thuisbatterijen gaan van 2 kWh tot 12 kWh energie opslag. De grotere thuisbatterijen zijn vaak geschakelde batterijen, die zorgen voor meer opslagruimte, dat wordt ook wel een modulair systeem genoemd. Een modulair systeem is een systeem wanneer accu’s of batterijen aan elkaar te schakelen zijn voor meer capaciteit. Een standaard thuisbatterij van 6 kWh kost ongeveer €4.500, zonder installatiekosten erbij berekend. In de meeste gevallen komen daar ook nog kosten bij van een losse omvormer, dat is ongeveer €400. Een thuisbatterij kost dus eigenlijk vooral geld, dit komt omdat een thuisbatterij aanschaffen zo duur is. Met de besparing op je stroomrekening door de thuisbatterij haal je de kosten er niet uit.
Overwegingen bij een thuisbatterij
Voor het aanschaffen van een thuisbatterij zijn er verschillende dingen waar je over na moet denken. Er zijn voordelen en ook nadelen aan het hebben van een thuisbatterij, zoals de investering. Hieronder worden de belangrijkste overwegingen toegelicht:
- Door het gebruiken van een thuisbatterij verdubbel je het verbruik van je eigen stroom uit je zonnepanelen.
- Het maken van een thuisbatterij kost veel grondstoffen en ook energie, wat niet goed is voor het milieu. Er zijn ook technieken voor groene energie opwekken die een minder grote aantast zijn op het milieu.
- Als je een elektrische auto laadpaal hebt aan huis, is dit ook een optie om als accu te gebruiken voor de stroom uit je zonnepanelen.
- Wil je energiekosten besparen? Kijk dan naar de andere opties, want die zijn er genoeg. Een thuisbatterij kost namelijk veel geld.