Thuisbatterij aansluiten

Een thuisbatterij voor zonnepanelen slaat stroom op om op een later moment te gebruiken. Wanneer je zonnepanelen meer opwekken dan in je huis of op kantoor wordt gebruikt, wordt de stroom opgeslagen in de accu. Daardoor kun je de eigen groene stroom gebruiken op het moment wanneer de zon niet schijnt. Wil je bijvoorbeeld ‘s avonds of in de wintermaanden je auto opladen of de vaatwasser aanzetten? Dan is dit natuurlijk de ideale oplossing!

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektrische energie opslaat wat geproduceerd wordt door zonnepanelen, windturbines of het elektriciteitsnet. Het bestaat uit een oplaadbare batterij die energie kan opslaan wanneer de energieproductie hoger is dan het directe verbruik, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt en de zonnepanelen veel elektriciteit produceren. Later kan deze opgeslagen energie worden gebruikt wanneer de energieproductie lager is dan het verbruik, dit is bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer de zon onder is gegaan. Thuisbatterijen worden steeds populairder en het helpt bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het bevorderen van een meer duurzame energie-infrastructuur.

Is een thuisbatterij rendabel?

De maximale levensduur van een thuisbatterij is 20 jaar. De gemiddelde levensduur wordt geschat op 14 à 15 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt 10 à 14 jaar. Het is daarom belangrijk om voor een thuisbatterij te kiezen met goede kwaliteit die lang meegaat. Hoe hoger het rendement van de thuisbatterij, hoe minder energie er verloren gaat tijdens het op- en ontladen. Het rendement van een thuisbatterij is afhankelijk van het type batterij. Het rendement van een thuisbatterij is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Kosten van de thuisbatterij;
  • Energieprijzen;
  • Subsidies en financiële incentives;
  • Energieverbruikspatronen;
  • Nettarieven en- regelingen

Hoe groot moet een thuisbatterij zijn?

Om te berekenen hoe groot een thuisbatterij moet zijn, bestaat er een eenvoudige formule: je vermenigvuldigt elke kWp van je zonnepanelen installatie met 1 a 1,5 kWh. Als je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, is het dus aangeraden om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh aan te schaffen. Om te weten welke opslagcapaciteit je thuisbatterij nodig heeft, moet je dus naar 2 dingen kijken: het vermogen van de zonnepanelen en het stroomverbruik.

Voordelen thuisbatterij zonnepanelen

Verduurzamen

De salderingsregeling voor zonnestroom gaat op termijn veranderen, en wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Dit betekent dat je stapsgewijs minder kunt salderen. Duurzame thuisbatterijen, of te wel een accu voor je zonnepanelen, is een slimme oplossing voor het opslaan van stroom die je niet gebruikt. Met deze accu kun je de opgeslagen zonne-energie uit de batterij gebruiken, zonder dat je de stroom van het net hoeft te gebruiken. Bij 365zon helpen we je niet alleen bij het overstappen op zonne-energie, ook geven wij graag advies over welke thuisbatterij geschikt is en wat voor jou de beste oplossing is.

Minder overbelasting op het net

Zonne-energie is variabel, dit houdt in dat als de zon niet schijnt er geen energie wordt opgewekt. Als de zon wel schijnt, zijn we (meestal) niet thuis maar op het werk. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van stroom die je opwekt, dit wordt dan teruggeleverd naar het net. Hiervoor krijg je een vergoeding, op dit moment nog in de vorm van een subsidie middels de salderingsregeling. Met een thuisbatterij kun je dit “gat” opvangen. Dit door de groene stroom op te slaan en zelf te gebruiken. Met een thuisbatterij kan je de gemiddelde zelfconsumptie verhogen naar 80%, zonder batterij is dit slechts 30%.

Onafhankelijk van energieleverancier

Omdat je gebruikmaakt van je eigen duurzame stroom thuis, ben je minder afhankelijk van je energiemaatschappij. Je hoeft minder elektriciteit te kopen, wat dus in de kosten scheelt. Je bent op elk moment voorzien van stroom zonder dat je geheel afhankelijk bent van een energieleverancier. In geval van nood kun je altijd nog energie uit de thuisbatterij halen, denk maar aan een stroompanne of stroomonderbreking.

Thuisbatterij zonnepanelen aansluiten

Het aansluiten van een thuisbatterij is geen eenvoudige klus. We moeten namelijk rekening houden met allerlei factoren, denk aan: het verbruiksprofiel, zijn er zonnepanelen aanwezig, de type woning en nog veel meer. De adviseurs van 365zon kijken graag met je mee voor advies op maat. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het aansluiten van een thuisbatterij bij jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op!

Doe hier een aanvraag voor thuisbatterijen