Wat leveren zonnepanelen jou op

Stroom die jouw zonnepanelen hebben opgewekt, gebruik je allereerst gewoon zelf. Heb je stroom over, dan lever je dat terug aan het elektriciteitsnet. Lever je meer stroom terug dan je gebruikt, dan is daar nu nog de salderingsregeling voor. 

Hoe meer zonnepanelen op je dak, hoe meer opgewekte stroom waar je geld voor terugkrijgt. Een echte stimulans om zelf meer stroom op te wekken dus. Er gaat de komende jaren wel wat veranderen rond de salderingsregeling. We vertellen je kort over de huidige en de te verwachten nieuwe regeling.

Tip: laat je energieleverancier weten dat je stroom gaat opwekken met zonnepanelen. Het is niet nodig om een nieuw energiecontract af te sluiten. Je kunt je energieleverancier wel vragen om je termijn- of voorschotbedrag aan te passen of dit zelf online wijzigen

Salderen. Hoe werkt het nu?

Je energieleverancier is verplicht om op jaarbasis de stroom die je teruglevert te verrekenen met de stroom die je afneemt. Je netto, gesaldeerde, verbruik is de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen min de stroom die je hebt teruggeleverd. Over dat netto aantal kWh betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Het vastrecht voor energietransport betaal je altijd. Ook als je nettoverbruik nul is.  

Salderen na 2023: terugleversubsidie

De huidige salderingsregeling wordt in 2023 vervangen door een nieuwe regeling. De details zijn daarvan nog niet bekend, maar er is een terugleversubsidie aangekondigd door de minister van Economische zaken en Klimaat. Deze subsidie (met een jaarlijks vastgesteld maximum) is een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Het blijft interessant om je opgewekte stroom zelf te verbruiken, want daarover betaal je geen energiebelasting en ODE.
Gebruik je nu de salderingsregeling, dan krijg je naar verwachting een soepele overgang naar de terugleversubsidie.